Epäsäännöllinen pulssi voi olla merkki eteisvärinästä, joka saattaa johtaa aivoinfarktiin. Eteisvärinä suurentaa aivoinfarktin riskiä. Toimimattomien eteisten poukamiin syntyy verihyytymiä. Liikkeelle lähtenyt hyytymä kulkeutuu verenkierron mukana aivoihin tai muihin elimiin ja tukkii siellä verenkierron.

Helppo ranneote auttaa sinut eteisvärinän jäljille, joten tunnustele pulssiasi heti.

A


 

Kokeile, mistä pulssisi tuntuu helpoimmin. Hyvä tunnustelupaikka on ranteessa peukalon puolella. Jotkut tuntevat sykkeen paremmin kyynärtaipeesta tai kaulalta.

B

 

Paina kevyesti yhdellä tai useammalla sormella tunnustelukohtaa niin, että pulssi tuntuu. Tunnustele ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Voit huomata rytmin tai sen muuttumisen helpommin laskemalla sykettä ääneen tai sanomalla "hep" aina lyönnin jälkeen.

C

 

Laske pulssin tiheys. – Laske pulssin sykäykset puolen minuutin ajan. Kerro sitten saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, montako kertaa sydämesi lyö minuutissa.

Ota rento ranneote ja opi koko kansan itsepuolustustaito!

Tee tunnustelusta tapa

  • Tunnustele pulssiasi joka päivä aamulla herättyäsi ja illalla nukkumaan mennessäsi.
  • Voit aluksi merkitä lukemat esimerkiksi tähän tulostettavaan taulukkoon.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • aiemmin säännöllinen pulssi on epäsäännöllinen,
  • pulssi on niin tiheä tai epäsäännöllinen, että et saa sykkeestäsi selvää; tai
  • jos lepopulssisi on selvästi nopeutunut tai hidastunut alle 50 lyöntiin minuutissa ilman mitään syytä

Katso lisää pulssin tunnustelusta.

Eteisvärinä

Eteisvärinä on tavallisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö. Suomessa on vähintään 100 000 eteisvärinäpotilasta. Vaiva on harvinainen alle 60-vuotiailla, mutta sitä vanhemmilla selvästi yleistynyt.

 

Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, vaan ikään kuin värisevät. Kun veri ei liiku eteisissä kuten pitää, niihin voi muodostua verihyytymiä. Verihyytymät saattavat

lähteä sydämestä liikkeelle aivoja kohti ja aiheuttaa siellä verisuonitukkeuman ja vaikean aivoinfarktin. Eteisvärinän varhaisella havaitsemisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää.

 

Lue lisää eteisvärinästä