Ammattilaisille

Tunnista eteisvärinä - ehkäise aivoinfarkti

Eteisvärinä on iäkkäillä yleinen, vointia heikentävä ja terveyttä uhkaava rytmihäiriö, jonka vakavin seuraus on aivoinfarkti. Epäsäännöllinen syke on eteisvärinän tunnusmerkki. Manuaalisen pulssin tunnustelun taito on helppo ja nopea opettaa asiakkaalle vastaanottokäynnin yhteydessä. Kaikkien yli 60-vuotiaiden kannattaa tunnustella pulssiaan päivittäin.

Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, vaan ikään kuin värisevät. Syke on epäsäännöllinen ja epätasainen. Vaarana on verihyytymien muodostuminen. Verihyytymät voivat lähteä sydämestä liikkeelle aivoja kohti ja aiheuttaa verisuonitukkeuman ja hengenvaarallisen verenkiertohäiriön aivoissa.

Yleinen ja yleistyvä eteisvärinä

Suomessa on vähintään 100 000 eteisvärinäpotilasta. Vaiva on harvinainen alle 60-vuotiailla, mutta sitä vanhemmilla yleistyy iän myötä. Joka kymmenennellä yli 75-vuotiaalla on eteisvärinä. Eteisvärinän esiintyvyyden ennustetaan lisääntyvän 2–4-kertaiseksi vuoteen 2050 mennessä ilman ennaltaehkäiseviä toimia – tämä tarkoittaa jopa 400 000 suomalaista.

Manuaalisella pulssin tunnustelulla voitaisiin estää jopa tuhansia vakavia aivoinfarkteja vuosittain ja vähentää merkittävästi aivoinfarktien terveydenhuollolle aiheuttamaa taloudellista taakkaa.

Eteisvärinän tunnistaminen kohentaa elämänlaatua

Eteisvärinä esiintyy usein ajoittaisina pyrähdyksinä, jolloin se jää usein huomaamatta lääkäri- tai hoitajakäynneillä.

Eteisvärinän oireita ovat väsymys, sydämen tykytys, jaksamattomuus ja huonovointisuus. Rytmihäiriön hoitaminen helpottaa oireita. Ennen kaikkea hoidolla voidaan ehkäistä tromboembolisia komplikaatioita, joista näillä potilailla tavallisin on hengenvaarallinen aivoinfarkti. Eteisvärinä voi myös olla täysin oireeton, mutta silti aivoille vaarallinen.

Lähes kaksi kolmesta eteisvärinään liittyvästä aivoinfarktista voidaan estää veren hyytyvyyttä vähentävällä eli antikoagulaatiohoidolla (verenohennuslääke). Myös sydämen tykytystä ja muita eteisvärinän sydänhaittoja voidaan helpottaa. Elämänlaatu paranee, kun normaali sydämen rytmi palautetaan tai syke säädetään sopivaksi.  

Pulssin tunnustelun opettaminen on helppoa 

Pulssin tunnustelun taitoa tarvitaan, koska eteisvärinä on merkittävä aivoinfarktin aiheuttaja. Tämän vuoksi terveydenhuollon ammattilaisena sinun on tärkeää ohjata ikääntyviä asiakkaitasi pulssintunnusteluun ja myös itse tunnustella asiakkaiden pulssia. Manuaalinen pulssin tunnustelu on helppoa ja myös iäkkäät oppivat taidon nopeasti. Aivoliitto tarjoaa ammattilaisille verkkokoulutusta eteisvärinästä, aivoterveydestä ja pulssin tunnustelusta. Tutustu myös ammattilais- ja potilasoppaisiin.

Pulssin tunnustelun opettaminen asiakkaalle kestää noin 10 minuuttia ja on erittäin tehokasta. Manuaalinen pulssin tunnustelu on helppoa ja myös iäkkäät oppivat taidon nopeasti. Tärkeintä on tehdä pulssin tunnustelusta säännöllinen tapa. 

Pulssin tunnustelun opettelu – toimi näin

Asettautukaa rauhalliseen paikkaan. Kerro asiakkaalle, mistä pulssin tunnustelussa on kyse.
Neuvo asiakasta kokeilemaan, mistä pulssi tuntuu. Useimmat tunnistavat sykkeen helpoiten ranteen peukalon puolelta. Toiset tuntevat sen helpommin esimerkiksi kyynärtaipeesta tai kaulalta.

Neuvo painamaan tunnustelukohtaa kevyesti yhdellä tai useammalla sormella. Kun asiakas löytää pulssin, kokeile itse pulssia toisesta kohdasta, esimerkiksi kaulalta.

Säännöllinen vai epäsäännöllinen pulssi?

Kiinnittäkää aluksi huomio siihen, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Tarkastelua voi helpottaa laskemalla ääneen tai sanomalla "hep" aina lyönnin jälkeen, jolloin rytmin muuttumisen huomaa helpommin.

Laskekaa seuraavaksi pulssin tiheys, eli kuinka monta kertaa sydän lyö minuutissa. Kerro asiakkaalle, milloin mittaus alkaa ja päättyy. Voit ohjeistaa asiakkaan katsomaan kellosta, kuinka monta sykäystä puolen minuutin aikana tulee ja kertomaan lukeman kahdella.

Jokapäiväiseksi tavaksi

Ohjeista asiakasta jatkamaan seurantaa aamuin illoin, vaikka pulssi olisi ollut säännöllinen pitkäänkin. Säännöllisyys kertoo sen hetkisestä tilanteesta eikä poista rytmihäiriön riskiä tulevaisuudessa.

Ohjeista asiakasta täyttämään pulssin seurantataulukkoa. Seurantataulukkoon merkitään aamuin illoin pulssin säännöllisyys tai epäsäännöllisyys ja pulssin tiheys.

Opetustapahtuman lopuksi pyydä asiakasta kertaamaan omin sanoin oppimansa asiat. Kertaus tehostaa oppimista.